PARAPLAVCI JIŽ PO DVACÁTÉ V SOKOLOVĚ!

XX. POHÁREK otevírá pohárovou sérii MITROPA CUP, Středoevropský pohár v paraplavání 202. Již v sobotu 1. 4. 2023 v Krytém bazénu v Sokolově! Pořadatelem závodu je klub SK KONTAKT KARLOVY VARY, z.s. Patronem je již tradičně žokej Josef Váňa, osminásobný vítěz Velké pardubické. Záštitu poskytli primátorka města Karlovy Vary Andrea Pfeffer Ferklová, starosta města Sokolova Petr Kubis a hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek.

Účast potvrdilo celkem 14 klubů - z České republiky i Slovenska, (PARA PLAVÁNÍ PRAHA, SK KONTAKT BRNO, Kontakt České Budějovice, SK Kontakt Ostrava, PK Jindřichův Hradec, Plavání České Budějovice, CEHAP, SK APROBA Kutná Hora, PK Tachov, PK Nový Jičín, TJ Delfín Náchod, Dům dětí a mládeže Chrudim, Ústecká akademie plaveckých sportů a domácí klub SK KONTAKT KARLOVY VARY).

Počítáme s hojnou až rekordní účastí! Ke dnešnímu dni je přihlášeno více jak 150 plavců. Mezi nejpočetnější přihlášené týmy patří paraplavci z klubu PARA PLAVÁNÍ PRAHA (46) plavců a SK KONTAKT Brno (40). Domácí karlovarský tým, který bude reprezentovat 34 plavců. Nejmladší karlovarská plavkyně (5letá) Elenka a mladá para plavecká naděje domácího klubu a nově člen juniorské reprezentace Matěj Staša.

Nebude chybět ani účast paraplavecké reprezentace. Arnošt Petráček (plavecký klub Plavání České Budějovice) stříbrný medailista z LPH Tokio 2020 (konané v roce 2021). Karlovarská Vendy Dušková z pořádajícího klubu SK KONTAKT KARLOVY VARY, dvojnásobná finalistka z paralympijských her - Rio 2016 a Tokio 2020 (konané v roce 2021). Nová paraplavecké naděje David Kratochvíl (Plavecký klub Tachov), který v březnu zaplavat světový rekord na 200m ZNAK/50m ZNAK, na Světové sérii v para plavání v Lignanu, očekávaný příslib paralympijské medaile v Paříži 2024. Reprezentanty letos čeká nabitý program. Vrcholem letošní sezóny je Mistrovství světa v Manchesteru (31. 7. - 6. 8. 2023). Plavcům se zde otevírá možnost plnit limity na již zmiňované LPH v Paříži 2024.

Závod by nemohl proběhnout bez sboru rozhodčích v čele s Ondřejem Kočovským, který je rozhodčí s nejvyšší kvalifikací FINA (Mezinárodní plavecká federace). Na pozici vytahovačů a nandavačů plavců z vody budou zkušení členové pracovníků Vodní záchranné služby Sokolov v čele s předsedou panem Valtou.

Na realizaci závodu mají významní podíl sponzoři a dárci z města Karlovy Vary a Karlovarského kraje. Za jejich podporu velmi děkujeme!