PRAGO UNION ODHALUJE PLÁNY! OSLAVY DVÁCÁTIN ZAHAJUJE KLIPEM K SINGLU DOKONALEJ ZLOČIN XXI

Legendární hip hopová sestava Prago Union letos oslaví dvacet let na scéně. K tomuto významnému jubileu sobě i fanouškům nadělí hned několik překvapení. Tím prvním je v pořadí již třetí videoklip k singlu z aktuální desky Made in Strašnice. Obrazového doprovodu se nyní díky mladému talentovanému režisérovi Janu Kellnerovi dočkal song Dokonalej zločin XXI, jehož refrén frontman Kato napsal již před pětadvaceti lety. Oslavy budou dále pokračovat červnovým digitálním release neoficiální kompilace dvaceti dosud nevydaných starších songů. Poté dojde v létě také na vydání nového studiového alba. Vše pak na podzim vygraduje mimořádným turné, které bude postaveno speciálně ke dvacátým narozeninám kapely. Více Prago Union odtajní v průběhu nadcházejících měsíců.

Singlem Dokonalej zločin XXI se nese refrén „Dokonalej zločin, ukrást lidem oči, naučit je vidět, vidět slunce v noci," který Kato napsal před pětadvaceti lety. „Ten refrén jsem napsal v období Chaozzu pro svůj boční projekt Rigor Mortiz. Pro mě osobně je to jeden z nejsilnějších sloganů, se kterým jsem dosud přišel, ale rozpitvat si ho musí každý sám. Beztak se význam posouvá časem spolu s námi. Skladba se poprvé objevila na albu Až na věky a měla pro mě velký význam. Lákalo mě jí udělat nově coby dospělý jedinec oproti původní verzi, která vznikla v mých sedmnácti letech. Hudba je samozřejmě úplně jinak, ale zásadního přepracování se dostalo i textu. Význam však zůstává i po pětadvaceti letech nezměněn," objasňuje historii vzniku skladby Kato.

Klip natočil mladý talentovaný režisér Jan Kellner, který loni získal v Cannes v soutěži začínajících filmařů Nespresso Talents druhou cenu za svůj krátký film. Na poli hudebních videoklipů se jedná o jeho prvotinu. „Natáčet svůj první hudební klip a hned pro Prago Union, byla skvělá zkušenost a zároveň i výzva. Singl Dokonalej zločin XXI, má svoji historii a hloubku. Proto jsem kolem něj nejprve našlapoval opatrně a hledal správnou formu ztvárnění, tak aby podtrhla co nejvíce hloubku celého tracku. V záplavě generických rapových klipů s drahými auty a barevnými neonovými světly, jsem rád, že jsem našel projekt, který jde o něco dál, a já se můžu podílet na jeho realizaci," říká režisér Jan Kellner.

Obrazové ztvárnění vychází z režisérovo vnímání obsahu celé skladby. „Ukradené oči pro mě symbolizují lidskou ignoranci, zahleděnost a taky chamtivost. Baletka uvězněná v galerii jen tiše vzpomíná na aplaus zaplněného publika, místo toho jí v místnosti dělají společnost lidé zahledění do sebe, obrazovek či VR brýlí. Stejně tak parta kluků, která utíká z všední reality do světa, který je mnohem víc barevný. Celý tento svět se nakonec stane jakousi drogou, které se nechtějí vzdát. Co se týče vizuální stránky klipu - velkou inspirací se mi stala kniha ilustrací Gustave Doreho. Například souboj o VR brýle dvou kamarádů, vychází z ilustrace, kdy Jákob zápasí s andělem," vysvětluje Jan Kellner. Video se natáčelo v centru Prahy a vedle kompletního osazenstva kapely Prago Union se v něm objevují také další mladí talentovaní umělci.

Video